De kleuren van RAL
Het ene groen is het andere niet. Tegenwoordig is het aantal verschillende kleuren groen of blauw of geel of oranje wat op de markt verkrijgbaar is eindeloos. Maar hoe leg je nu aan iemand uit wélke kleur groen je precies wilt voor je nieuwe inbraakwerende voordeur, zodat deze exact dezelfde kleur is als de beveiligde garagedeur die bij een andere leverancier is besteld?
Hiervoor kunt u het beste gebruik maken van het RAL-coderingssysteem. RAL is in 1927 in Duitsland ontwikkeld en het systeem is inmiddels wereldwijd in gebruik genomen. De afkorting RAL staat voor ReichsAusschuss für Lieferbedingungen, oftewel de Duitse Rijkscommissie voor Leveringsvoorwaarden. Deze standaardisering wordt beheerd door het Duitse Instituut voor Kwaliteitsborging en Etikettering.
Hoe werkt RAL
Binnen RAL bestaan 3 soorten kleursystemen.
RAL Classic
De RAL- Classic kleurenwaaier wordt vooral in de verfwereld heel veel gebruikt. De RALcodering bestaat uit een nummer met 4 cijfers en een unieke kleurennaam. Er zijn 215 verschillende kleuren, en die zijn weer in 9 categorieën te onderscheiden.
RAL 1000 – RAL 1027 geel en beige tinten.
RAL 2000 – RAL 2017 oranje tinten
RAL 3000 – RAL 3033 rood tinten
RAL 4001 – RAL 4012 violet tinten
RAL 5000 – RAL 5026 blauw tinten
RAL 6000 – RAL 6038 groen tinten
RAL 7000 – RAL 7048 grijs tinten
RAL 8000 – RAL 8029 bruin tinten
RAL 9001 – RAL 9023 wit & zwart tinten
Wanneer u een bepaalde kleur wilt kiezen, zorg ervoor dat u dit doet met een originele RAL kleurenwaaier. De kleurencoderingen kunnen per distributeur van de waaier nog wel eens verschillen.
De RAL Design kleuren
Voor professionele ontwerpers zijn de 215 kleuren van de RAL Classic kleurenwaaier niet voldoende; zij willen nog meer kleur, en in nog meer verschillende nuances. In het RAL Design palet worden de kleuren in 3 verschillende dimensies vastgelegd:
– kleurtoon
– verzadiging
– lichtheid
In het RAL Design kleurenpalet zijn maar liefst 1688 kleuren vastgelegd.
De RAL Digital kleurenlijsten
De RAL Digital is de kleurenlijst die gebruikt wordt om bij digitale ontwerpen de kleur aan te geven. De vertaling van kleur naar een digitaal ontwerp is altijd bij benadering. Bij de daadwerkelijke uitvoer van een bepaald ontwerp wordt weer uitgegaan van de RAL Classic, om de precieze kleur te bepalen.
SECUR en de RAL-kleurenwaaiers
Uiteraard werken wij bij Secur met de originele RAL kleurenwaaiers. Wilt u zeker weten welke kleur groen het beste overeenkomt bij de reeds geïnstalleerde nieuwe groene garage deur? Dan is het mogelijk om de RAL-kleurenwaaier bij ons te lenen om de exacte RAL-codering te bepalen. Hulp nodig? Wij komen graag bij u langs en bekijken samen de situatie zodat u achteraf geen spijt krijgt van uw kleurkeuze!